2
. rileva che il latte di montagna rappresenta cir
ca il 10% del latte dall'UE a 27, ma che in Austria, Slovenia e Finlandia rappresenta i due terzi della produzione di latte e interessa i tre quarti dei produttori, e che le cifre corris
pondenti sono molto rilevanti anche in una decina di altri paesi; rileva inoltre che nella maggior parte di queste umide regioni montane, nonché nelle regioni ultraperiferiche, i pascoli sono principalment
e utilizza ...[+++]ti per le mandrie da latte, che mantengono accessibili e abitati i paesaggi e portano vantaggi al turismo, alla biodiversità e all'ambiente;
2. merkt op dat de melk uit de EU-27 voor circa 10 procent uit berggebieden komt, maar dat dit in Oostenrijk, Slovenië en Finland tweederde van de melkproductie vertegenwoordigt, dat hierbij driekwart van hun producenten betrokken is, en dat de overeenkomstige percentages in 10 of meer andere landen ook zeer hoog zijn; constateert tevens dat in de meeste van deze vochtige berggebieden, alsook in ultraperifere gebieden, grasland vooral voor het grazen door melkvee wordt gebruikt, waardoor deze gebieden toegankelijk en bewoond blijven, hetgeen aan het toerisme, de soortenrijkdom en het milieu ten goede komt;